Begeleiding aan partners

Binnen de praktijk wordt beperkt begeleiding geboden aan partners die zijn vastgelopen in hun relatie en gemotiveerd zijn om aan hun relatie te werken.

Als er tussen partners verschillen ontstaan waar zij samen niet uitkomen of zij lopen vast door steeds terugkerende ongewenste interactiepatronen kan dit conflicten, onrust en spanning in de relatie geven. Partners kunnen zich daardoor (emotioneel en fysiek) van elkaar gaan afsluiten waardoor er (steeds meer) afstand ontstaat en zij (steeds meer) uit elkaar groeien. Tijdens relatiebegeleiding gaan partners kijken hoe zij de verbinding met elkaar weer kunnen herstellen en hun negatieve patronen kunnen doorbreken zodat zij elkaar weer kunnen gaan zien, horen en begrijpen en de liefde weer vrij kan stromen.

 
 
 

Belemmerende patronen

In iedere partnerrelatie ontwikkelen zich bepaalde patronen. Deze patronen worden zichtbaar in de manier waarop partners met elkaar communiceren, zich naar elkaar toe gedragen, met elkaar samenwerken etc. Patronen hoeven niet perse vervelend of belemmerend te zijn maar kunnen ook heel effectief en helpend zijn. Het zijn vooral de negatieve niet helpende (interactie) patronen waarin partners kunnen vastlopen. Er zijn verschillende aspecten die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze ongewenste patronen zoals:

  • Emotionele wonden of gevoeligheden
  • Trauma's
  • Onverwerkte rouw
  • Onveilige hechtingstijlen
  • Een fundamenteel verschil van mening, waarden en normen
  • Belemmerende overtuigingen of onuitgesproken verwachtingen
  • Gebrek aan bepaalde (sociale en communicatieve) vaardigheden
  • Levensthema's als schuld, schaamte, eenzaamheid of ziekte.


De dans van het conflict

Pogingen om deze belemmerende patronen te doorbreken kunnen uitmonden in steeds dezelfde terugkerende conflicten waarin partners verstrikt raken. Zij kunnen hierdoor het vertrouwen verliezen dat er nog mogelijkheden zijn voor verandering, zich moegestreden en teleurgesteld gaan voelen en zich uit het contact en daarmee ook uit de relatie gaan terugtrekken. Zo kunnen partners geleidelijk aan steeds meer langs elkaar heen gaan leven en als deze afstand steeds groter wordt kan dit uiteindelijk leiden tot het einde van de relatie.

 

Partneren is een werkwoord

Een partnerrelatie is een dynamisch proces. Zij wordt vormgegeven door de manier waarop partners met elkaar omgaan en wat zij in de relatie inbrengen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een liefdesrelatie slaagt zolang er maar voldoende liefde is. Want vroeg of laat zal ook de liefde worden beproefd en als de relatie dan niet sterk en bestendig genoeg is kan dit gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid ervan. Partners moeten er dus iets voor doen om hun relatie te laten slagen en de liefde levend en bruisend te houden. Het is daarom belangrijk dat beide partners bereid zijn in hun relatie te investeren en persoonlijk en met elkaar te groeien. ‘Partneren’ is daarom geen toestand, maar een werkwoord. Het vraagt om bewuste inzet van beide partners, Wanneer we ‘partneren’ als een actief proces zien geeft dit de mogelijkheid om weer sturing te geven aan onszelf en onze relatie. Niet alleen in mooie momenten, maar juist ook wanneer het schuurt, wanneer de verschillen zichtbaar worden en wanneer oude patronen opspelen want juist daar liggen de mooiste leermomenten en de grootste groeimogelijkheden.

 
 

Contra-indicaties & aanmelding

Relatiebegeleiding is geschikt voor partners die gemotiveerd zijn om aan zichzelf en hun relatie te werken en die beschikken over een goed zelf reflecterend vermogen. De begeleiding die wordt geboden is niet geschikt voor complexe relatieproblemen waarbij o.a. sprake is van ernstige psychische klachten, pathologische ziektebeelden of een onvermogen om op zichzelf te reflecteren.

Voor aanmelding neem je telefonisch contact op om kort jullie situatie te bespreken. Aan de hand van dit gesprek wordt een inschatting gemaakt of partnerbegeleiding geschikt is en aansluit bij jullie hulpvraag. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden voor een eerste (intake) gesprek. Voorafgaand aan dit gesprek ontvangen beide partners de behandelovereenkomst en een vragenlijst die bij voorkeur voorafgaand aan de eerste afspraak ingevuld en teruggemaild wordt.

 
 

Werkwijze

Tijdens de begeleiding gaan partners onderzoeken wat er in de dynamiek tussen hen gebeurd, hoe ongewenste patronen zijn ontstaan en hoe zij deze patronen kunnen doorbreken. De begeleiding is gericht op het herstellen van veiligheid en het weer met elkaar in verbinding komen om van daaruit te werken aan herstel. Hiervoor kunnen ook opdrachten worden meegegeven. Soms kan duidelijk worden dat er eerst eigen thema's uit te werken zijn. Soms vindt een combinatie plaats van individuele als ook relatieconsulten.

Een partnerconsult duurt 75-90 minuten. Voor het tarief van een relatieconsult kan contact opgenomen worden met de praktijk. Meer informatie hierover is tevens te vinden in de behandelovereenkomst voor relatiebegeleiding welke onderaan deze pagina te downloaden is. Relatietherapie wordt niet vergoed door uw zorgverzekering.


 
 

Binnenkort beschikbaar

 

Online groeiprogramma 'Samen verder'


Voor wie

Dit programma is bedoeld voor eenieder die meer inzicht wil krijgen in de (eigen) relatiedynamiek en ongewenste patronen wil doorbreken. Het programma kan ook als aanvulling op individuele- of relatiebegeleiding gevolgd worden.

Inhoud van het programma

Het programma bestaat uit 10 online video colleges en een werkboek met vragen, opdrachten en oefeningen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk,

Toegang

Na de aanschaf van het programma ontvangt u een mail met inlogcode en kunt u meteen starten. U heeft een half jaar toegang tot de online leeromgeving.

 
 
 
 
 
 

Aanmelden

Aanmelden kan telefonisch op nummer 06-23188566 of via de mail: info@praktijkone.nl Mail en voicemailberichten worden binnen 24 uur beantwoord. Vóór een eerste afspraak vindt altijd telefonisch contact plaats.